20 жовтня - Міжнародний день кухаря і кулінара




Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято, який був заснований конгресом Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств в 2004 році.
Професія кухар розвивалася разом з цивілізацією. Перші страви виглядали як обпалені на відкритому вогні напівсирі шматки м’яса або риби.
Могутня середньовічна Європа високо цінувала своїх кухарів. 




У Франції кухарями вищих рангів ставали лише знатні люди. У Німеччині з 1291 року шеф-кухар був однією з чотирьох найважливіших фігур при дворі.
В Україні приготування їжі довгій час було справою суто сімейною. Відала їм, зазвичай, найстарша за віком жінка в княжій сім’ї. Професійні кухарі вперше з’явилися при дворах, а потім вже в монастирських трапезних. Приготування їжі на Русі виділилося в окрему спеціальність тільки в XI столітті, хоча згадка про кухарів-професіоналів зустрічається в літописах вже в Х столітті.
Розвиток професійної кулінарії пов’язаний з появою підприємств позадомашнього харчування. Виникли вони ще в Стародавній Русі. Спочатку це були корчми, в яких подорожні могли знайти притулок і їжу. Потім з’явилися придорожні трактири — готелі з обіднім залом і кухнею. У той же час поряд з трактирами у великих містах стали з’являтися ресторації.
Приготування їжі — унікальний процес. Рецепт — це лише загальна мапа приготування страви. Баланс смаків, тонкощі і момент, в який необхідно робити ті чи інші дії з продуктами і спеціями, — це ціла симфонія. Оволодіти цим мистецтвом самостійно практично неможливо, завжди потрібна порада людини, яка вміє готувати. Можна сказати, що це вміння передається з покоління в покоління. Багатовіковий досвід і практика приготування їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.

Бібліотека для своїх читачів підготувала виставку - інсталяцію. Книги, які представлені  на виставці знаходяться у фонді бібліотеки, тож скористайтеся послугами бібліотеки і отримуйте задоволення від смачних страв.






Як оцінюють їжу і все, що з нею пов'язане, розумні люди минулого і сьогодення.
Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити. ( Сократ)
Одні сідають на дієту, щоб зберегти струнку фігуру, інші – щоб зберегти стрункого чоловіка.  ( Ж.Голончова)
Скажи мені що ти їси, і я скажу тобі хто ти.      (Жан Антельм Брилья – Саварен)

Треба їсти тільки хорошу їжу і помалу, так само з книгами і кіно. ( Кшиштоф Зануссі)



Комментарии

Популярные сообщения